Domein Moerbeek met conciërgewoning en paardenstallen

Domein van het voormalig kasteel zogenaamd "Moerbeek" met conciërgewoning en paardenstallen.

Bijna volledig ommuurd domein, gelegen op de hoek van de Moerbeekstraat. Het huidige uitzicht van het domein is fasegewijs tot stand gekomen.

Historiek

1770-1778: Op de kaart van Ferraris (1770-1778) wordt de Moerbeekstraat waarlangs het kasteel gelegen is deels weergegeven. Op dit perceel worden twee losse bestanddelen weergegeven.

1835: Weergave op het primitief plan van een kasteel op een onregelmatige plattegrond met torenuitbouw aan de westzijde. Als eigenaar wordt Deridder, een vrederechter uit Oostende, vermeld.

Circa 1841: In de Atlas der Buurtwegen aangeduid met de naam "Château". Ook weergave van rechthoekige smalle waterpartijen, vermoedelijk in gebruik als blekerijvelden.

1866: volgens het kadaster wordt door de toenmalige eigenaar Karel Breydel-De Brock, eigenaar uit Brugge, een nieuw kasteel en bijhorende serres gebouwd.

1893: in opdracht van de weduwe Karel Breydel-De Brock, wordt een kapel gebouwd.

1895: een serre ten westen van het kasteel wordt afgebroken in opdracht van de weduwe van Karel Breydel – De Brock.

1897: in opdracht van Maria Breydel worden ten westen van het domein een woonhuis en een koetshuis gebouwd.

1899: afbreken van een woonhuis en broeikassen. Bouwen van een kasteel en ijsput.

1908: uitbreiding van het kasteel.

Circa 1911: wordt de huidige nog deels bewaarde parkaanleg weergegeven. Het oorspronkelijke kasteel bestond uit een volume van vijf traveeën en drie bouwlagen onder een vermoedelijk leien zadeldak. Vermoedelijk een oranjeroodbakstenen (zie behouden conciërgewoning) volume in combinatie met natuurstenen voor de horizontale belijning van de gevels. De twee middentravee zijn op de begane grond voorzien van een opengewerkte gaanderij. De rechtertravee is afgewerkt met een ingesnoerde peerspits. De twee linkertraveeën zijn afgewerkt met een hoog tentdak.

1952: de ijsput wordt volgens het kadaster afgebroken, maar dit klopt niet met de huidige situatie.

1965: het kasteel wordt afgebroken in opdracht van Robert Van Biervliet.

1968: in opdracht van Robert Van Biervliet worden twee nieuwe volumes op het domein gebouwd. De voormalige conciërgewoning wordt uitgebreid met stallingen.

Beschrijving

Ten zuiden van het domein aanwezigheid van de conciërgewoning (nummer 224) en de paardenstallen. Volgens het kadaster gebouwd in 1897. Breedhuis van één bouwlaag onder een leien zadeldak voorzien van dakvenster afgewerkt met een puntgevel. Oranjerode baksteenbouw in combinatie met natuursteen voor de horizontale belijning van de gevels. De gevels zijn opengewerkt met rechthoekige muuropeningen. Minder uitgewerkte gevel aan de kant van het park. Hier aangepaste muuropeningen. Hierop aansluitend, paardenstallen. Volume van één bouwlaag onder een leien zadeldak voorzien van verschillende dakkapellen. Vernieuwd gevelparement.

Parkaanleg. Het domein werd reeds op de PH. Vandermaelenkaart (circa 1850) aangegeven als "chateau". Het lag nabij een kruispunt van wegen; één van die wegen liep kaarsrecht naar de Moerdijk. Domein bestond toen uit enkele gebouwen en twee langwerpige waterpartijen. Eind 19de en begin 20ste eeuw ondergaat het park een grondige wijziging: het wordt heraangelegd in de landschappelijke stijl. Dit is goed bewaard gebleven en nog herkenbaar aan de grote parkstructuren zoals vijver, graspartijen en parkbos. In het park treffen we enkele bomengroepen aan, vaak dezelfde soort (beuk). Ook de brugjes over vijver (cement/betonrustiek) en aanmeerplaats voor bootjes nabij grot zijn vermoedelijk in die periode aangelegd.

Grootste deel van het domein is volledig ommuurd; enkel aan de zijde van de Oostendesteenweg is er geen muur, maar wel een oudere taxushaag. Net voorbij de toegang staat een beeldbepalende plataan.

Doorheen het domein werd reliëf gemoduleerd: onder andere centrale graspartij in park, kleine heuveltjes in westelijke en noordelijke hoek van domein, bijkomend geaccentueerd door merkwaardige boom (respectievelijk linde bij toegang ijskelder en tamme kastanje).

In westelijke hoek staat er nog een kapel, omgeven door verschillende lindebomen en grote meidoorn.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Eernegem, 1886/37, 1895/2, 1893/26, 1898/7, 1899/6, 1908/5, 1952/12, 1965, 1968/13.

Auteurs: Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie