erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
210988
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/210988

Juridische gevolgen

Beschrijving

Historische hoeve bestaande uit losse bestanddelen ingeplant op een heraangelegd erf. De gebouwen zijn fasegewijs tot stand gekomen. Als site weergegeven op de kaart van Ferraris (1770-1778). Er worden vrijstaande gebouwen op een rechthoekig omhaagd perceel weergegeven. Het huidige woonhuis is ook weergegeven. Op het primitief kadasterplan van circa 1835 wordt de site weergegeven met een woonhuis en geïntegreerde stal, een voorliggende boomgaard en een tuin achter het woonhuis. Ten noorden van het erf gelegen schuur. Volgens het kadaster wordt in 1871 de huidige schuur ten noordoosten van het erf gebouwd ter vervanging van een gebouw op L-vormige plattegrond.

Aan de straat gelegen erfpijlers. Massieve erfpijlers van witbeschilderde baksteen. Ingewerkte sierlijk getraliede rechthoekige nis. Smeedijzeren hekken.

Woonhuis, ten westen van het erf gelegen. Volume met dubbelhuisopstand van vier + twee opkamertraveeën onder een verspringend zadeldak bedekt met mechanische pannen. Verankerde bakstenen gevels, witbeschilderd boven een gepekte plint. De gevels zijn opengewerkt met rechthoekige muuropeningen voorzien van nieuw schrijnwerk.

Schuur, ten noordoosten van het erf gelegen schuur, loodrecht op de straat ingeplant volume van één bouwlaag onder een pannen zadeldak. Verankerde rode baksteenbouw. Oorspronkelijk met geïntegreerd wagenhuis zie dichtgemetselde poortopeningen. Tegen de zuidwestgevel werd een nieuwe loods gebouwd.

Bakhuisje, ten noordwesten van het erf gelegen. Tweeledig opgebouwd bakhuisje. Verankerde rode baksteenbouw onder een zadeldak (mechanische pannen).

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Eernegem, 1871/10, 1951/1/12.
  • Rijksarchief Brugge, Fonds Mestdagh, nummer 406.

Bron: GILTÉ S. & VANNESTE P. met medewerking van BAERT S., BOONE B. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ichtegem, Deelgemeenten Bekegem en Eernegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL48, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve met losse bestanddelen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/210988 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.