erfgoedobject

Site Hazewindkasteel

bouwkundig element
ID
210977
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/210977

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Site Hazewindkasteel
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Site van het zogenaamd "Hazewindkasteel". Weergegeven op verschillende historische kaarten. Het huidige gebouwenbestand is fasegewijs tot stand gekomen.

Op een kaart van 1792 wordt de site weergegeven met een opper- en neerhofstructuur binnen een omwalling. Op het primitief kadasterplan van circa 1835 was de site eigendom van Eduaerd Vander Heyde uit Oostende. De site bestond uit een kasteel met boomgaard, lusttuin, tuin en bijgebouwen, zoals de schuur loodrecht op de straat ingeplant.

In 1850 wordt een huis afgebroken dat loodrecht op de straat was ingeplant. In 1874 volgt een uitbreiding van het woonhuis en wordt de huidige schuur gebouwd. In opdracht van de nieuwe eigenares, weduwe Jean August Vander Heyde, uit Gent, wordt de omwalling gesupprimeerd. Het kasteel wordt gemoderniseerd. Het woonhuis wordt nogmaals uitgebreid in 1932.

Site bestaande uit verschillende gebouwen. Aan de straat gelegen toegang geflankeerd door pilasters vervangt de oorspronkelijke pilasters met beeld van hazewinden. Grondig verbouwd woonhuis is fasegewijs tot stand gekomen. Volume op onregelmatige plattegrond, grondig gerenoveerd.

Schuur loodrecht op de straat ingeplant. Gedateerd bakstenen volume van 1873. Volume van verankerde gele baksteenbouw onder een pannen zadeldak.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Eernegem, 1850/16, 1874/6, 1914/21, 1886/46, 1932/10, 1941/12.
  • Rijksarchief Brugge, Fonds Mestdagh, nr. 406.

Bron: GILTÉ S. & VANNESTE P. met medewerking van BAERT S., BOONE B. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ichtegem, Deelgemeenten Bekegem en Eernegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL48, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Site Hazewindkasteel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/210977 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.