Hoeve De Groene Poorten

Beschrijving

Hoeve zogenaamd "DE GROENE/ POORTEN" volgens naambord. Hoeve bestaande uit losse bestanddelen gegroepeerd rondom een heraangelegd erf. Aan de straat gelegen siertuin.

Als site weergegeven op de kaart van Ferraris (1770-1778). De gebouwen zijn fasegewijs tot stand gekomen. Op het primitief kadasterplan van circa 1835 weergegeven als een site bestaande uit losse bestanddelen. Weergave van een woonhuis met geïntegreerde stalvleugel (huidige stal) gelegen binnen een boomgaard. Aan de straat gelegen landgebouw. Volgens het kadaster wordt in 1872 het huidige woonhuis gebouwd. Het oude woonhuis wordt omgebouwd tot een stal-schuur. In 1938 wordt het volume aan de straat afgebroken.

Woonhuis ten noordwesten van het erf gelegen. Volgens het kadaster gebouwd in 1872. Verankerde bakstenen constructie met dubbelhuisopstand van vijf traveeën en één bouwlaag onder een zadeldak bedekt met Vlaamse pannen, rechts één travee onder lessenaarsdak. De gevels zijn opengewerkt met rechthoekige muuropeningen met benadrukte strek van gele baksteen. Nieuw schrijnwerk.

Stal – schuur. Ten noorden van het erf gelegen volume van één bouwlaag onder een pannen zadeldak. Volgens het kadaster wordt het oorspronkelijke woonhuis in 1872 omgebouwd tot een stal - schuur. Verankerde witbeschilderde baksteenbouw met gepekte plint. Opengewerkt met rechthoekige muuropeningen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Eernegem, 1872/5, 1938/8, 1940/25.

Auteurs: Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie