Herberg

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg

Beschrijving

Voormalige herberg, ingeplant op een hoekperceel bij de Zeeweg. Volgens het kadaster gebouwd in 1883 als herberg. De weg ter hoogte van de herberg wordt verbreed in 1894. Het volume van 1883 wordt in westelijke richting uitgebreid in 1902. In 1910 volgt een uitbreiding in oostelijke richting.

Laag volume met dubbelhuisopstand van vijf traveeën en één bouwlaag onder een gemansardeerd zadeldak. De lijstgevel met oranjerood gevelsteenparement wordt horizontaal belijnd door banden van cimorné. De gevel is opengewerkt met rechthoekige muuropeningen voorzien van behouden schrijnwerk met typische roedeverdeling met name horizontale roedeverdeling in de bovenlichten. Het dakvlak is voorzien van vier dakvensters.

Rechts verankerd geel bakstenen volume onder een pannen zadeldak. Aan de straat afgewerkt met een puntgevel. Opengewerkt met rechthoekige muuropeningen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Eernegem, 1884/3, 1894/3, 1902/4, 1910/2, 1951/17.

Auteurs: Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie