Hoeve De Lange Schuur

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve De Lange Schuur

Beschrijving

Hoeve zogenaamd "DE LANGE SCHUUR" zie houten naambord. Als site weergegeven op de kaart van Ferraris (1770-1778). Drie losse bestanddelen ingeplant op een hoekperceel bij de Achterstraat. Volgens het kadaster is de bebouwing fasegewijs tot stand gekomen. Op het primitief kadasterplan van circa 1835 wordt een woonhuis, de huidige schuur en een nutsgebouw weergegeven. Het oude woonhuis, aan de zuidzijde van het erf gelegen, wordt in 1837 vervangen door het huidige volume aan de noordzijde van het erf en een achterliggend bakhuis. In 1940 worden aan de noordzijde enkele volumes gebouwd.

Erfpijlers. Aan de straat gelegen erfpijlers. Imposante bakstenen pijlers met piramidaal topstuk. Linker erfpijler opengewerkt met beeldnis voorzien van traliewerk. Smeedijzeren hekwerk.

Boerenhuis, ten noorden van het erf gelegen. Volgens het kadaster wordt het oude woonhuis afgebroken en in 1837 vervangen door een nieuw woonhuis aan de noordzijde van het erf. Het huidige uitzicht van het woonhuis is het resultaat van opeenvolgende verbouwingen en aanpassingen.

Dwarsschuur. Aan de straat gelegen imposante schuur, ten westen van het erf gelegen. Op de kaart van Ferraris (1770-1778) staat een kleiner volume weergegeven, nog restanten afleesbaar in de zijpuntgevel zie bewaarde muurvlechtingen. Bakstenen verankerde constructie onder een pannen zadeldak (Vlaamse pannen). Straatgevel opengewerkt met asemgaten, rechthoekige vensteropeningen en centraal een korfboogpoort. De erfgevel is opengewerkt met staldeuren en rechthoekige vensteropeningen. Links, geïntegreerd wagenhuis, weliswaar deels dicht gemaakt. Centraal een korfboogpoort. De zijpuntgevel is opengewerkt met een zonneradvenster.

Stal. Ten westen van het erf gelegen. Laag bakstenen volume van rode verankerde baksteen onder een pannen zadeldak (Vlaamse pannen). Met grosso modo het huidige volume weergegeven op het primitief kadasterplan van circa 1835. De gevel is opengewerkt met rechthoekige muuropeningen. Het dak is voorzien van een beluikte dakkapel onder sleepdak.

Zomerkeuken. Ten westen van het erf gelegen. Volume met geïntegreerde stal van één bouwlaag onder een pannen zadeldak (Vlaamse pannen). Verankerde bakstenen lijstgevel opengewerkt met rechthoekige muuropeningen. Behouden schrijnwerk.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Eernegem, 1837/1, 1885/1, 1940/9.

Auteurs: Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie

Behalve de schuur en de rechter hekpijler zijn alle gebouwen gesloopt.

• Informatie verkregen van IOED Polderrand (16 februari 2022).
  • Geopunt Vlaanderen, Luchtfoto Vlaanderen, winter 2021, Bruggestraat 73, Ichtegem [online], https://www.geopunt.be (geraadpleegd op 24 februari 2022).
Auteurs: Jacobs, Els