erfgoedobject

Dorpswoning en bedrijfsgebouw

bouwkundig element
ID
210933
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/210933
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

Beschrijving

Woonhuis uit het laatste kwart 19de eeuw. Oorspronkelijk onderdeel van een stokerijcomplex weergegeven op het primitief kadasterplan van circa 1835, in vruchtgebruik van Maria Mergaert. (zie Westkerkestraat 24). In 1861 worden de gebouwen van de stokerij afgebroken. Op een nog onbebouwd perceel wordt een woonhuis en bijhorende zogenaamde "werkwinkel" gebouwd door "koopman" August Cobbaert – Wielmaecker. In 1876 wordt het vergroot met een halfvrijstaand volume dwars op de straat ingeplant.

Rechts breedhuis met dubbelhuisopstand van drie traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met imitatievoegwerk. Behouden kroonlijst op klossen. Deels behouden schrijnwerk.

Links aansluitend, voormalig bedrijfsgebouw. Halfvrijstaand breedhuis van vier traveeën en één bouwlaag met een L-vormige plattegrond. Verankerde witbeschilderde bakstenen lijstgevel met een gepekte plint. De gevel is opengewerkt met rechthoekige muuropeningen voorzien van behouden luiken. Brede rechthoekige openschuivende poort.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Eernegem, 1861/7, 1863/55, 1876/19.

Bron: GILTÉ S. & VANNESTE P. met medewerking van BAERT S., BOONE B. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ichtegem, Deelgemeenten Bekegem en Eernegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL48, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Dorpswoning en bedrijfsgebouw [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/210933 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.