Hoeve 't Oud-Hof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve 't Oud-Hof

Beschrijving

Hoeve zogenaamd "'T OUD-HOF" zie naambord. Als site weergegeven op de kaart van Ferraris (1770-1778). Losse bestanddelen ingeplant op een erf met boomgaard. De bebouwing is fasegewijs tot stand gekomen. Op het primitief kadasterplan (circa 1835) weergegeven als een hoeve bestaande uit losse bestanddelen. Het boerenhuis, ten oosten van het erf gelegen, bestaat uit een woonhuis en een aanbouw ten zuiden ervan. Achter het woonhuis lag de tuin en de boomgaard. Ten noorden van het erf gelegen bakhuis. Ten zuiden van het erf gelegen volume op L-vormige plattegrond met ten zuiden ervan een tuin. Aan de straat gelegen rechthoekig volume. In 1863 wordt op de plaats van het bakhuis een schuur gebouwd. Het volume, loodrecht op de straat ingeplant, wordt afgebroken. Het woonhuis wordt uitgebreid in 1872 met een volume loodrecht op het bestaande.

Hoeve bestaande uit losse bestanddelen gegroepeerd rondom een deels geasfalteerd en deels begraasd erf. Erftoegang geflankeerd door imposante lindes.

Woonhuis. Ten oosten van het erf gelegen. Fasegewijs tot stand gekomen. Linkervolume van vier traveeën (waarvan twee opkamertraveeën) en één bouwlaag onder een pannen zadeldak staat vermoedelijk als volume weergegeven op de kaart van Ferraris van 1770-1778. Volgens het kadaster in 1872 uitgebreid in oostelijke richting met een volume loodrecht erop.

Verankerde witbeschilderde baksteenbouw boven een gepekte plint. De gevels zijn opengewerkt met rechthoekige muuropeningen voorzien van behouden schrijnwerk. Spitsboogvormige beglaasde beeldnis in een omlijsting van gele en groene baksteen. Behouden deur- en vensterschrijnwerk.

Schuur. Ten noorden van het erf gelegen imposante schuur met geïntegreerd wagenhuis en stal. Volgens een jaarsteen gebouwd in "1855". Volume, loodrecht op de straat ingeplant. Verankerde gele baksteenbouw. Het huidige uitzicht is het resultaat van bouwen en verbouwen. Het oorspronkelijk wagenhuis met drie korfboogpoorten is omgevormd tot een stal.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, Primitief Kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Eernegem, 1857/7, 1861/5, 1870/10.

Auteurs: Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie