Hotel de Lichtervelde

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hotel de Lichtervelde

Beschrijving

Voormalig "Hotel de Lichtervelde", voorheen ook "N.M. Union Cotonière-Coöperatieve maatschappij la textile", heden afdeling van het Sint-Barbaracollege. Breedhuis van dertien traveeën en twee bouwlagen afgedekt met zadeldak (pannen), volgens bouwaanvraag gevel daterend van 1805. Bepleisterde lijstgevel op plint van natuursteen; enkelhuisopstand met deurrisaliet en voorheen eveneens met linkerrisaliet (heden nummer 120-124). Eenvoudige rechthoekige vensters met arduinen lekdrempels. Rechthoekige poort in geblokte omlijsting van zandsteen met sluitsteen en kroonlijst, empirebovenlicht. Eenvoudig entablement, ter hoogte van het risaliet kroonlijst op consoles. Achtergevel met twee zijrisalieten van één travee en middenrisaliet van drie traveeën met groot rechthoekig venster ter verlichting van de trapkast.

Interieur. Groots trappenhuis met bordestrap, deuren en nissen geflankeerd door zuilen, bovenlichten en dwarsstukken beschilderd in empirestijl.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1805/1191.