Provinciaal Handels- en Taalinstituut

Beschrijving

Oorspronkelijk vier rijhuizen, thans inwendig en met elkaar verbonden doch met behoud van de verschillende voorgevels.

Breedhuis van zeven traveeën, drie bouwlagen en mansardedak (leien). Oorspronkelijk vijf traveeën breedhuis met empire-inslag naar ontwerp van L. De Vogeleire daterend van 1841, twee linker (boven) traveeën vermoedelijk in het eerste kwart van de 20e eeuw toegevoegd. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met twee, bredere, geblokte risalieten. Gekorniste puilijst boven begane grond met imitatiebanden. Rechthoekige vensters met lekdrempels. Op de bel-etage rondboogvensters in geprofileerde omlijsting met behouden roedeverdeling. Twee rechthoekige poorten: links zonder omlijsting, later toegevoegd; rechterpoort: aanvankelijk koetspoort in blinde muur van het huis rechts ernaast, daterend van 1823, geflankeerd door arduinen pilasters met vereenvoudigd Toscaans kapiteel en bekroond met eenvoudig entablement; voorzien van schamppalen. Gevelbekroning door middel van hoofdgestel met fries versierd met medaillons met rozetten of vrouwenhoofdjes en kroonlijst op modillons.

Ernaast eenvoudige bepleisterde lijstgevel van vier traveeën en drie bouwlagen oorspronkelijk puntgevel van twee bouwlagen aangepast tot lijstgevel in 1841. Rechthoekige vensters met lekdrempels.

Aanleunend enkelhuis van zes traveeën en drie bouwlagen met zadeldak (kunstleien). Classicistische voorgevel uit het einde van de 18de eeuw. Bepleisterde lijstgevel op arduinen plint. Benedenbouw afgelijnd door geprofileerde puilijst. Bovenbouw geritmeerd door rechthoekige nissen waarin rechthoekige vensters per travee gevat zijn. Kroonlijst op klossen. Links rechthoekige koetspoort met bovenlicht.

Twee bouwlagen hoog hoekhuisje van vier traveeën en vijf traveeën onder schilddak (pannen); fraaie voorgevel in empirestijl van 1836. Bepleisterde lijstgevel, op natuurstenen plint met gedichte keldergaten; enkelhuisopstand. Rechthoekige vensters met lekdrempels, op hoofdverdieping verfraaid met ijzeren leuningen. Op borstwering panelen met leeuwenkop tussen klauwende griffioenen. Onversierde zij- en achtergevel met rechthoekige beluikte vensters.

Achterin de binnenplaatszijde schoolgebouwen uit eind 19de eeuw, uitziend op Ketelvest. Onderkelderd gebouw van tien traveeën en twee bouwlagen met plat dak. Grauwe, bepleisterde lijstgevel geritmeerd door geblokte muurbanden. Steekboogvensters met doorlopende boogomlijsting en sluitsteen.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1841/5692, 1823/5669, 1841/5690, 1836/5682.