erfgoedobject

Openbaar slachthuis

bouwkundig element
ID
210642
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/210642

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Openbaar slachthuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Openbaar slachthuis van Eernegem. Sinds 1950 was het hier gevestigd. Volgens het kadaster koopt Albert Verhaeghe-Provoost de bestaande gebouwen aan de straat. Hij bouwt achter het huis een lange dwarse aanbouw. In 1956, 1957 en 1961 volgen nog een aantal uitbreidingen. De huidige gevel van de achterliggende gebouwen dateert van 1961.

Gebouwencomplex is fasegewijs tot stand gekomen. Aan de straat gelegen samenstel van woonhuis en voormalige winkel. Rechts enkelhuis van drie/twee traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak. Bakstenen gevel voorzien van een cementbezetting. De gevel wordt horizontaal belijnd door de onderling verbonden onderdorpels, de imitatievoegen met rood geschilderd voegwerk. De plint is voorzien van spiegels. Rechthoekige muuropeningen in een geriemde omlijsting. Benadrukte bovendorpels met trigliefen. Op de verdieping zijn de penanten voorzien van panelen met geometrische motieven. Behouden schrijnwerk en luiken.

Achterliggende gebouwen in gebruik als slachterij. Fasegewijs tot stand gekomen.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Eernegem,1946/6, 1956/20, 1957/20, 1961/32.
  • VANDENBUSSCHE B., Sightseeing door Eernegem van 1945 tot 1976, in Ernigahem. Handelingen van de Kring voor Geschied-, Heem- en Familiekunde, jg. 25, nr. 3, 2006, p. 80.

Bron: GILTÉ S. & VANNESTE P. met medewerking van BAERT S., BOONE B. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ichtegem, Deelgemeenten Bekegem en Eernegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL48, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Openbaar slachthuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/210642 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.