Onze-Lieve-Vrouwkapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Onze-Lieve-Vrouwkapel

Beschrijving

Eénbeukige kapel onder een leien zadeldak, gelegen rechts van nummer 53. Ingeplant op een hoekperceel bij de Ooievaarstraat. Gebouwd op het einde van de 19de eeuw.

Beige beschilderde baksteenbouw boven een gepekte plint. Centraal een rechthoekige deuropening waarboven een blinde spitsboognis met opschrift "KONINGIN VAN DE VREDE/ H. MARIA/ BID VOOR ONS". De zijgevel is opengewerkt met een oculus in een bakstenen omlijsting voorzien van gekleurd figuurglas en houten roeden.

Interieur. Rechthoekige plattegrond met driezijdig koor. Bepleisterd en beschilderd tongewelf aanzettend op een geprofileerde kroonlijst. Het koor is voorzien van geprofileerde ribben en afgesloten met een smeedijzeren hekken. Gemetseld altaar met beelden van Onze-Lieve-Vrouw met Kind, Don Bosco, Heilige Jozef, Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes, Bernadette en Heilig Hart.

• DEGRANDE V., Inventaris van kapellen in West-Vlaanderen. Gemeente Eernegem, in Inventaris van de Kapellen in West-Vlaanderen, Assebroek, 2005.

Auteurs: Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie