erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID
210636
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/210636

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Herenhuis met dubbelhuisopstand van drie traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak. Volgens het kadaster in 1893-1894 gebouwd door Florimont Daras-Mahieu, bierbrouwer / winkelier uit Eernegem. Fungeerde van 1930 tot 1955 als postgebouw. Nadien verhuisde de post naar de nummers 2-6. In 1979 werd de post ondergebracht in een nieuw gebouw in de Belleboswijk.

Lijstgevel met parement van rode baksteen in combinatie met blauwe baksteen voor onder meer de belijnende banden ter hoogte van de onder-, tussen- en bovendorpels. Opgelegde voegen. Sierankers. Plint van blauwe hardsteen. Benadrukte middentravee met op de verdieping massieve erkeruitbouw geplaatst op gelede consolestenen. De gevel is opengewerkt met segmentboogvormige muuropeningen, op de verdieping opgevat als deurvensters voorzien van een balusterleuning. Behouden sierlijk deurschrijnwerk. Behouden kroonlijst, waaronder een fries bestaande uit Delftse tegeltjes in een omlijsting van grijsblauwe baksteen.

Links lagere aanbouw onder pannen sleepdak. Gelijkaardig baksteengebruik als hoofdvolume. Afgewerkt met een trapgevel.

Bijhorende tuin, aan de straat voorzien van een smeedijzeren hekken gevat tussen bakstenen pilasters met arduinen voetstuk en topstuk. Laag bakstenen muurtje onder een ezelsrug.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Eernegem, 1894/7, 1895/9.
  • VANDENBUSSCHE B., Sightseeing door Eernegem van 1945 tot 1976, in Ernigahem. Handelingen van de Kring voor Geschied-, Heem- en Familiekunde, jg. 25, nr. 3, 2006, p. 79.

Bron: GILTÉ S. & VANNESTE P. met medewerking van BAERT S., BOONE B. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ichtegem, Deelgemeenten Bekegem en Eernegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL48, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Het smeedijzeren hekken en de bakstenen pilasters, rechts van het huis, zijn niet langer bewaard.

  • Informatie verkregen van IOED Polderrand (8 april 2021).
Auteurs: Jacobs, Els
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herenhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/210636 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.