Dorpswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoningen

Beschrijving

Breedhuis van drie/vier traveeën en twee bouwlagen onder een leien zadeldak + lager poortgebouw van drie traveeën en één bouwlaag onder een pannen zadeldak. Oorspronkelijk een samenstel van twee breedhuizen gebouwd volgens een spiegelbeeldschema. Volgens het kadaster werd het huidige gebouw gebouwd in 1927 ter vervanging van een bestaand huis en bijhorende schuur.

Lijstgevel met oranjerood bakstenen gevelparement in combinatie met gele baksteen voor het verfraaien en het horizontaal belijnen van de gevel. De gevel is opengewerkt met segmentboogvormige muuropeningen voorzien van benadrukte strekken en belijnende banden ter hoogte van de bovendorpels. Gecementeerde plint. Behouden schrijnwerk.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Eernegem, 1893/61, 1925/31, 1927/14.

Auteurs: Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie