Notariswoning Lindenhof

Zogenaamd "Lindenhof", notariswoning van de familie Boedts.

De bebouwing is fasegewijs tot stand gekomen. De site met bebouwing wordt weergegeven op een kaart van 1819. Weergave van een aan de straat gelegen hoofdvolume met rechthoekige plattegrond. Bijhorende aangelegde tuin. Op het primitief kadasterplan van circa 1835 afgebeeld met hoofdvolume op huidige plek en lang, dwars bijgebouw en achterliggend rond tuinpaviljoen (afgebroken in 1886).

In 1836 wordt door Jean Pollet, secretaris in Ichtegem, een achterliggend dwars volume afgebroken, en een deel van de paardenstal veranderd in woonhuis. In 1843 splitst men het hoofdvolume en wordt er een achterliggende dwarse aanbouw gerealiseerd. In 1887 volgt een verbreding van de weg en wordt een noordelijke aanbouw afgebroken. In 1890 worden de huizen van het hoofdvolume herenigd. De achterliggende aanbouw van 1843 wordt vergroot in 1894 en in 1953 en 1959 nogmaals. Omstreeks 1914 wordt tegenaan de noordelijke zijgevel een aanbouw gerealiseerd. In 1959 wordt het hoofdvolume in twee woningen opgesplitst. In 1960 werd de woning ingrijpend gewijzigd en uitgebreid. De woning werd door een brand in 1972 zwaar beschadigd, doch vermoedelijk met behoud van het lagere volume rechts (zie oude postkaart).

Imposant witbeschilderd bakstenen volume met een gepekte plint. Enerzijds een volume (links) van drie traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak. Anderzijds een volume (rechts) van vijf traveeën en één bouwlaag onder leien mansardekap, voorzien van dakvensters. Kroonlijst op houten klossen. Opengewerkt met segmentbogige muuropeningen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Eernegem, 1835/17, 1850/44, 1886/80, 1887/6, 1890/12, 1895/16, 1914/51, 1953/127, 1959/64.
  • Rijksarchief Brugge, Kaarten en plannen, nr. 1496.
  • VANDENBUSSCHE B., Sightseeing door Eernegem van 1945 tot 1976, in Ernigahem Handelingen van de Kring voor Geschied-, Heem- en Familiekunde, jg. 25, nr. 3, 2006, p. 76-77.

Auteurs: Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie