Brouwerij en brouwerswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerijcomplex

Beschrijving

Voormalig brouwerijcomplex bestaande uit een woonhuis en achterliggende brouwerijgebouwen. Voormalige brouwerij Daras, opgericht in 1868, van 1918 tot 1980 uitgebaat door de familie Sibille, afkomstig uit Staden. De vroegere brouwerij werd volledig gemoderniseerd. De productie werd in de jaren 1980 stopgezet.

Historiek

Volgens kadastergegevens fasegewijs tot stand gekomen. Aan de straat gelegen brouwerswoning, als volume weergegeven in de Atlas der Buurtwegen (circa 1841). In 1863 wordt de bestaande bebouwing afgebroken door Charles Luis Daras – Decloedt, aannemer uit Eernegem. De nieuwe gebouwen worden volgens de nieuwe rooilijn gebouwd. In 1868 wordt een brouwerij gebouwd. Er volgt nog een uitbreiding in 1881. De stoommachine in de brouwerij wordt vervangen door een benzinemotor in 1913. In 1952 volgt opnieuw een uitbreiding van de brouwerij. Het aan de straat gelegen landgebouw wordt afgebroken.

Beschrijving

Breedhuis met dubbelhuisopstand van vier traveeën en twee bouwlagen onder een pannen dak (blauw geglazuurde mechanische pannen). De gecementeerde lijstgevel wordt horizontaal belijnd door banden ter hoogte van de onderdorpels en het imitatievoegwerk. De siercementering dateert vermoedelijk van 1913. De gevel is opengewerkt met rechthoekige muuropeningen in een geprofileerde omlijsting met sluitsteen voorzien van schijfmotieven. Behouden schrijnwerk.

Achterliggende brouwerijgebouwen gegroepeerd rondom een koer voorzien met kasseien. Gebouwen van rode verankerde baksteen onder een pannen zadeldak.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Eernegem, 1863/34, 1870/8, 1881/6, 1913/15, 1955/35, 1967/32.
  • NAERT U., Van Daras-export tot Sybille-pils: korte geschiedenis van een Eernegemse brouwerij, in Den Utfanc: tijdschrift voor plaatselijke geschiedenis van groot-Ichtegem, jg. 2, nr. 3, 1996, p. 65-72.
  • VANDENBUSSCHE B., Sightseeing door Eernegem van 1945 tot 1976, in Ernigahem. Handelingen van de Kring voor Geschied-, Heem- en Familiekunde, jg. 25, nr. 3, 2006, p. 74.

Auteurs: Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie