Herberg Het Molenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg Het Molenhuis

Beschrijving

Hoekpand bij de Vaartstraat. Voormalige locatie van molen. Het huidige volume is weergegeven in de Atlas der Buurtwegen van circa 1841. Gebouwd als herberg "Het Molenhuys" in 1836. Molenaar Callemeyn van de Watervalle vraagt in 1869 toelating om een stoommachine te plaatsen.

Dubbelhuis van vijf traveeën en één en een halve bouwlaag onder een pannen zadeldak. Gele verankerde bakstenen lijstgevel, horizontaal belijnd door de doorgetrokken onderdorpels op de verdieping. De gevel is opengewerkt met rechthoekige muuropeningen. De vensters zijn voorzien van roodbakstenen onderdorpels. De zijgevel is voorzien van een ingewerkte kapel voorzien van een heiligenbeeld. Rechts lagere aanbouw onder een pannen zadeldak.

• VAN POUCKE, Molens en mulders te Bekegem, 1995.

Auteurs: Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie