erfgoedobject

Neotraditioneel burgerhuis

bouwkundig element
ID
21060
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21060

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neotraditioneel rijhuis met vier traveeën, drie bouwlagen en zadeldak (leipannen), naar een ontwerp van architect J. Wijckaert uit 1890, gedateerd op cartouche in de geveltop.

De bakstenen trapgevel van vier traveeën en drie bouwlagen heeft een met leien belegd zadeldak met de nok haaks op de straat. In de voorgevel worden de rechthoekige muuropeningen onder ontlastingsbogen gevat in dieperliggende nissen die uitlopen op segmentbogen. De plint, speklagen, boogstenen, geprofileerde bovendorpels en druiplijsten zijn vervaardigd uit blauwe hardsteen. In de geprofileerde hardstenen plint zitten keldervensters. De getrapte geveltop loopt uit op een overhoekse pinakel. De bakstenen achtergevel is een gelijkaardige trapgevel echter zonder gebruik van de decoratieve elementen in blauwe hardsteen.

Het pand heeft een dubbelhuisopbouw met centrale gang en flankerende salons. Het neoclassicistische interieur behield een aantal historische decoratieve elementen zoals vloeren, binnenschrijnwerk en muur- en plafondlijsten. Het interieur werd gerenoveerd in 2022.

  • Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, beschermingsdossier OO001354, Huis Savaanstraat 10 (DE SCHEPPER J. 1975).

Auteurs: Mertens, Joeri
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neotraditioneel burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21060 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.