Hoeve De Midswege

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve De Midswege

Beschrijving

Restant van hoeve, zogenaamd "HOEVE DE MIDSWEGE" zie houten naambord. De hoevesite is als dusdanig reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) als een site met losstaande bestanddelen, gelegen op een groot erf met boomgaard. Circa 1835 in eigendom van de Hoogleedse brouwer Pieter Decock en bewoond door Pieter Stael. Op primitief kadasterplan (circa 1835) is het woonhuis in de huidige constellatie van woonhuis en twee achtergelegen landgebouwen reeds zichtbaar, de landgebouwen langs de Mistwegestraat worden in 1892 vervangen door een grote, bergschuur dwars op de straat, recent verdwenen bij een verkaveling. In 1892 wordt het woonhuis aan oostzijde uitgebreid met een aanbouw en bouwt men een thans verdwenen achterliggend nutsgebouwtje.

Gekasseide erfoprit, op het erf resten van gekasseide stroken en van bakstenen op hun kant.

Anno 2009 is vooral het boerenhuis met erfgevel naar de straat gericht (vooraf gegaan door voortuintje en voorland) nog erg beeldbepalend, de plattegrond van dit boerenhuis is als dusdanig reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Rode, verankerde baksteenbouw van zeven traveeën onder zadeldak met geknikte dakoverstek op klossen. Witgeschilderde straatgevel met dubbelhuisopstand, geritmeerd door licht getoogde muuropeningen onder strek, gepekte plint. Bewaard witbeschilderd houtwerk met kruisindeling en grote roedeverdeling, bewaarde groen- en witbeschilderde luiken.

Tegen de rechter zijgevel, roodbakstenen, 19de-eeuwse aanbouw onder lessenaarsdak. In de rechter zijgevel getoogd luik en kozijnvenstertje. In de linker zijgevel, enkele bouwsporen die wijzen op een verhoging van het dak, onder meer muurvlechtingen en delen in gele baksteen.

Erfgevel: witgeschilderde baksteenbouw boven gepekte plint. Rechthoekige muuropeningen onder lateien, rechts meer gesloten opkamertravee met getoogd kelderraampje en twee kleine kozijnvensters met diefijzers.

Ten oosten van het erf, 19de-eeuwse stalling onder zadeldak (rode Vlaamse pannen, laadluikje onder zadeldak), eerder verbouwd karakter. Enkele getoogde staldeuren zijn bewaard, de stalvensters zijn rechthoekig gewijzigd. Rechts aanbouw onder lessenaarsdak. Achtergelegen nutsgebouwtje onder pannen zadeldak.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Ichtegem, 1892/13.

Auteurs: Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie