• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning

Huis met rechts geïncorporeerde poorttravee.

In 1897 gebouwd in opdracht van herbergier Leonard Vandercruysse-Bonny. Vermoedelijk oorspronkelijk een samenstel vormend met het rechts aanpalende pand. Rode baksteenbouw - witgeschilderd bij de straatgevel - onder zadeldak (blauw geglazuurde Vlaamse pannen), aflijnende puilijst en getrapte baksteenfries. Witbeschilderde baksteenbouw, blauwhardstenen onderdorpels. Getoogde muuropeningen onder strek, deels bewaard houtwerk met T-indeling en grote roedeverdeling. Heiligennisje in een rondbogige omlijsting met kruisbekroning. Vrijstaande linker zijgevel met puilijst en blindnis.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Ichtegem, 1897/23, 1901/21.

Auteurs: Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie

Aanvullende informatie

Het schrijnwerk is inmiddels vervangen, de deuropening is omgevormd tot een vensteropening, het dak is vernieuwd.

• Informatie verkregen van IOED Polderrand (8 april 2021).