• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

19de-eeuws burgerhuis met bepleistering. Op het primitief kadasterplan (circa 1835) reeds afgebeeld als woonhuis in eigendom van Hendrik Couvreur, smid uit Ichtegem, met aangebouwde smidse en het achterliggende landgebouw langs de Zeemeeuwstraat. In 1864 wordt de smidse officieel afgesplitst en het woonhuis aan de achterzijde beperkt vergroot. Circa 1936 vergroting van huis (zuidwestzijde) en de smidse.

Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak, aflijnende gootlijst op klossen en lijstwerk. Links aansluitend, lagere poorttravee (gewijzigde invulling van de poort). Rode baksteenbouw zie zijgevels. Witbeschilderde bepleistering boven grijsbeschilderde plint, schijnvoegen. Rechthoekige muuropeningen in een geriemde omlijsting met imitatiesluitsteen (vernieuwd houtwerk).

Aan de Zeemeeuwstraat, vrij hoog roodbakstenen volume van schuur en smidse (bouwnaad) onder zadeldak (rode Vlaamse pannen). De oorspronkelijke korfbogige schuurpoort is dichtgemetseld. Recente garages.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Ichtegem, 1864/55, 1936/51.

Auteurs: Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie