• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Hoeve uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Volgens het kadaster wordt in 1874, door landbouwster Francisca Anseeuw, de bestaande bebouwing vervangen door een woonhuis en twee landgebouwen in U-vormige opstelling. In 1932 registreert men de bouw van een volume ten zuidoosten van het woonhuis en uitbreiding van het noordelijke landgebouwtje.

Ten zuiden van de hoeve loopt de weg verder als een landweg. Op de hoek van een weide staat een kapel (zie Waterhoekstraat z.nr.).

Losse bestanddelen, U-vormig opgesteld rondom het (vermoedelijk deels recent) gekasseide erf. Het erf is van de straatzijde en van de akkers ten noorden afgesloten door een laag muurtje onder ezelsrug, ijzeren toegangshekje.

Ten zuiden van het erf, boerenhuis. Rode verankerde baksteenbouw van zes traveeën onder zadeldak (rode mechanische pannen), aflijnende baksteenfries onder de gootlijst. Erfgevel: de deur zat oorspronkelijk in de vierde travee, maar werd bij een recente renovatie verplaatst, rechts keldervenster en twee opkamertraveeën. Getoogde muuropeningen onder strek van gele baksteen. Houtwerk recent vernieuwd naar oud model: kruisindeling met grote roedeverdeling, wit en groen beschilderde luiken. De achtergevel bewaart zijn oorspronkelijke ritmering, dito muuropeningen en houtwerk als voorgevel. Vernieuwde rechter zijgevel met rondboogvensters.

Bewaarde interieurelementen zijn de enkelvoudige balkenlagen, de brede schouw met schouwwangen en schouwmond in grijs gesmoorde klompjes en bordenplank, en de aanzettredes van de trap in grijs gesmoorde klompjes.

Ten noorden van het erf, roodbakstenen wagenhuis onder zadeldak (rode Vlaamse pannen). Brede getoogde poorten onder strek.

Ten oosten van het erf, dwarsschuur met geïncorporeerde stalling. Rode baksteenbouw onder zadeldak (rode Vlaamse pannen). Rechthoekige en getoogde muuropeningen onder meer onder strek. Deuren en poort groen en wit beschilderd.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ichtegem, 1875/9, 1931/23, 1932/21.

Auteurs: Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie