• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoevesite

Beschrijving

Hoevesite gelegen aan de westzijde van de Oostendesteenweg. De voorgevel van het huis is naar de steenweg gericht. Blijkens het kadaster en de jaaraanduiding in de rechter zijgevel van het huis is de hoeve in zijn geheel in 1866 gebouwd door Ludovicus Stael.

Losstaande bakstenen bestanddelen, L-vormig rondom het erf geplaatst. Erftoegang via ijzeren hekken, gekasseide erfoprit; gekandelaarde lindes. Grotendeels bewaarde stoepen van bakstenen op hun kant rond de gebouwen. Pomp tegen betonnen pijler op het erf. Ten zuiden van de hoeve, restant van boomgaard. Gemengde haag van meidoorn en hulst.

Ten oosten van het erf, geelbakstenen verankerd boerenhuis van anderhalve bouwlaag onder zadeldak (rode Vlaamse pannen), dubbelhuisopstand (straatgevel vijf traveeën, achtergevel drie traveeën). Licht getoogde muuropeningen onder strek, blauwhardstenen onderdorpels. Grotendeels bewaard houtwerk met T-indeling en grote roedeverdeling, luiken. In de halve verdieping, tweeledige vensters en centraal blindnis met imitatievensterbeschildering. In de noordelijke zijgevel (ter hoogte van de erfoprit): keldervenstertjes (bewaard bolkozijn met diefijzers) en kelderluik, jaaraanduiding "1866" aangebracht in rode baksteen. Op het erf sluit bij het boerenhuis een 'ovenkotje' aan.

Ten noorden van het erf, dwarsschuur met geïncorporeerde stal. Rode en gele verankerde baksteenbouw onder zadeldak (rode Vlaamse pannen). Mogelijk was de erfgevel oorspronkelijk voorzien van stijl- en regelwerk met houten beplanking zie bouwnaad. De linker zijgevel is voorzien van een overhoeks bakstenen topstuk. Rechthoekige muuropeningen onder strek of latei, onder meer hoge schuurpoort en staldeuren. Bewaard houtwerk, schuurpoort met klinket.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ichtegem, 1866/6.

Auteurs: Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie