Vlassite

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Vlassite

Beschrijving

Site met huis en vlasroterij. De site wordt bebouwd vanaf 1855, in dat jaar is Franciscus Christiaen-Dupon, winkelier uit Ichtegem eigenaar. In 1884 en 1902 wordt een naastgelegen gebouw opgetrokken en vergroot. Het huis wordt in 1902 vergroot, hierbij ontstaat mogelijk het huidige uitzicht. Van 1887 tot 1902 is het huis in twee huizen opgesplitst. In 1904 opnieuw opsplitsing in twee huizen. Aan de begin van de 20ste eeuw hoevesite met houthandel en zagerij. In 1926 vergroot met een achterliggend gebouwtje (omvorming tot stoomroterij) en in 1927 wordt de site uitgebreid met een gemotoriseerde zwingelarij, vergroot in 1939 en 1960. In 1937 uitbreiding van het naastgelegen magazijn. Vanaf 1944 groeit het bedrijf uit tot een groot vlasbedrijf.

Roodbakstenen huis, in kern daterend van circa 1855. Imposant volume, verankerde rode baksteenbouw van acht traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (blauw geglazuurde Vlaamse pannen), aflijnende baksteenfries. Licht getoogde muuropeningen onder strek, op de begane grond bewaard houtwerk met kruisindeling en grote roedeverdeling, op de verdieping vernieuwd houtwerk naar oud model. In de tweede travee (verdieping) laadvenster onder katrolsysteem. Rechter zijgevel met twee rondboogvenstertjes onder druiplijst.

Links, vrijstaande, haaks op de straat ingeplante loodsen uit het midden van de 20ste eeuw, baksteen en betonstenen, schuifpoort.

Ter hoogte van de Ringlaan, roterij, mogelijk daterend van 1926. Betonnen constructie van twee bouwlagen onder plat dak. Aansluitend, geriemde bakstenen schoorsteen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ichtegem, 1855/2, 1884/131887/8, 1902/4, 1904/4, 1926/13, 1927/8, 1931/15, 1937/9, 1939/6, 1960/15.
  • HOSTEN W. 1993: Ichtegem, dorp van Fransmans en Flandriens: Deel 1, Aartrijke, 77.

Auteurs: Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie