erfgoedobject

Directeurswoning 't Kalkhof

bouwkundig element
ID
210408
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/210408

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige directeurswoning volgens gevelsteen zogenaamd "’t Kalkhof". Achterin gelegen villa in cottagestijl, nu twee woningen, volgens jaartal op gevelsteen gebouwd in 1924, volgens bewaarde plannen naar ontwerp van architect W. Rooms (Gent) in opdracht van de zijdefabrikant M. Vincent-Van den Dorpel.

Oorspronkelijk grote omringende tuin, in 1928 achterin ingeplant fabrieksgebouw onder sheddaken en circa 1950 toegevoegd bedrijfsgebouw aan de straatzijde, nu nummer 5. In 1989 werd door de huidige eigenaars van nummer 4 een bureelgebouw tegen de linker zijgevel van nummer 5 aangebouwd. Voortuin afgesloten door ijzeren hekken op een lage bakstenen voet.

Baksteenbouw op breukstenen plint met verwerking van natuursteen voor speklagen en vensterkruisen. Oorspronkelijk symmetrische voorgevel op U-vormige aanleg met identieke zijrisalieten met geknikte puntgevels met imitatievakwerk, enkel behouden in de rechter puntgevel. Linker puntgevel verbouwd en hoger opgetrokken. Opvallend overstekend geknikt zadeldak op uitgewerkte modillons, gedekt met leien en pannen en gemarkeerd door houten dakvensters in de middentraveeën; hoge bakstenen schouwen links en rechts. Bewaard schrijnwerk met kleurrijk glas in lood met geometrisch patroon in de bovenlichten.

Nummer 4 met bewaard interieur uit het interbellum met onder meer mooie tapijttegelvloer in de hal, trap met houten art-decotrappaal, originele binnendeuren en houten lambriseringen in de woonkamer.


Auteurs: Bogaert, Chris
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Zijdeweverij Vincent

  • Is deel van
    Leiedam


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Directeurswoning 't Kalkhof [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/210408 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.