Geboortehuis Emile Verhaeren

Beschrijving

Eenvoudig rijhuis met geglazuurde bakstenen lijstgevel, heden met uitzicht uit het eerste kwart van de 20ste eeuw; volgens gedenkplaat, aangebracht in 1922, geboortehuis van dichter Emile Verhaeren. De tweekleurige granieten plaat, bewerkt door beeldhouwer C. Jonckheer, vermeldt: "Dans cette maison est né - In dit huis is geboren - Emile Verhaeren 1855-1916".

Het ouderlijk huis van de dichter was echter een veel groter gebouwencomplex (de huidige nummers 65-69 en 69A-71), bewoond door de families Verhaeren en De Bock (familie langs moederszijde); circa 1890 werd het linker gedeelte in drie huizen verdeeld (nummers 65-67-69); circa 1921 werd nummer 69 verbouwd.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Sint-Amands, schetsen, 1890/2, 1921-1922/30.
  • DE SMET J., Emile Verhaeren, dl. 1, 1855-1893, Mechelen, 1921.
  • DE SMET J., Emile Verhaeren naar aanleiding van het aanbrengen van een gedenksteen op 's dichters geboortehuis, waarvan de plechtige onthulling zal plaats hebben te Sint-Amands aan Schelde, op Zondag 23 Juli 1922, Sint-Amands, 1922.
  • S.N., Inauguration solennelle d'une plaque commémorative sur la maison natale d'Emile Verhaeren à Saint-Amand-sur-Escaut, le 23 juillet 1922, Sint-Amands, 1922.

Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle