erfgoedobject

Hoeve Hof te Lande

bouwkundig element
ID
210391
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/210391

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Hof te Lande
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Hoeve zogenaamd "HOF TE LANDE" zie houten naambord. Losstaande bestanddelen L-vormig rondom het nog deels begraasde erf opgesteld. Ten oosten van het huis, poel. Groene omgeving met onder meer treurwilg. Ten westen en ten zuiden van het erf recente loodsen.

De hoevesite is reeds aangeduid op het primitief kadasterplan (circa 1835), in het bezit van de erfgenamen Petrus Vermeersch, landbouwer uit Ichtegem: U-vormige opstelling van de vrijstaande gebouwen op een groot erf- en boomgaardperceel, ten noorden van het huis en ten oosten van een nutsgebouw twee hofpercelen. Op een mutatieschets van 1957 is deze toestand nauwelijks gewijzigd. Het nutsgebouw ten zuiden van het erf is anno 2009 niet gewijzigd.

Ten noorden van het erf, boerenhuis met haakse achterkeuken, waardoor een T-vormige plattegrond ontstaat (als dusdanig reeds aangeduid op het primitief kadasterplan van circa 1835). Wellicht 18de-eeuwse of oudere kern. Witbeschilderde baksteenbouw boven grijsbeschilderde plint. Vijf traveeën van anderhalve bouwlaag + twee opkamertraveeën onder scherp zadeldak (rode Vlaamse pannen), geknikte dakoverstek. Mogelijk waren de twee linker traveeën oorspronkelijk stalling (zie primitief kadasterplan). Licht getoogde deur in een geriemde omlijsting vermoedelijk van grijs gesmoorde steentjes. De kleine getoogde muuropeningen in de verdieping zijn bewaard en ingevuld met planken met een geometrische beschildering.

Rechter zijgevel met twee kelderraampjes, steunbeer en in de geveltop luikje. Achterkeuken met gewijzigde muuropeningen.

Ten westen van het erf, dwarsschuur met geïncorporeerde stalling, het volume is als dusdanig reeds grotendeels aangeduid op het primitief plan. Rode baksteenbouw onder zadeldak (golfplaten). Gebruik van gele baksteen voor strekken van de getoogde muuropeningen, de hoge plint en de jaaraanduiding "1848".

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Ichtegem, 1957/201.

Bron: GILTÉ S. & VANNESTE P. met medewerking van BAERT S., BOONE B. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ichtegem, Deelgemeenten Bekegem en Eernegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL48, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve Hof te Lande [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/210391 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.