Brouwerij Strubbe

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerij Strubbe

Beschrijving

Zogenaamde brouwerij Strubbe naar de familie die zes generaties lang deze brouwerij beheert. Voorheen zogenaamd "de Maagd van Gent". Site met 19de-eeuwse kern. Opgaande bomen, onder meer beuk, en haag rondom de site.

Historiek

De site gaat terug op de hofstede en herberg "Casse Passe" die vroeger aan de abdij van Sint-Omaars toebehoorde en zeker reeds in 1635 door de Ichtegemse pastoors gebruikt werd. In 1797 wordt een deel van dit kerkelijk goed verkocht als zwart goed.

De site is als dusdanig reeds aangeduid op het primitief kadasterplan (circa 1835), met als eigenaar bleker Petrus Claerhoudt uit Ichtegem: op een vrij groot perceel ten westen van de kerk zijn drie rechthoekige waterpartijen - gevoed door de Blekerijbeek - aangeduid, de zogenaamde blekerij (hierop ook gebouwtje), ten zuiden hiervan ligt een boomgaard en een "huis en plaats", er is ook een dreef en 'hof'. Zelfde afbeelding op de Atlas der Buurtwegen van circa 1841. In 1854 bouwt Louis Strubbe, brouwer uit Ichtegem een brouwerij, het vroegere 'blekerijgebouw' blijft behouden, ook één waterpartij blijft bewaard. De woning van de bleker wordt nu brouwerswoning. In 1884 wordt de bleekweide omgevormd tot boomgaard (niet duidelijk of deze nog bewaard is). In 1898 en 1910 wordt het huis vergroot. In 1936 wordt een nieuwe (brouwers)woning gebouwd aan de Steenweg Ichtegem-Koekelare (huidige Koekelarestraat nummer 9). In 1941 tekent men een vergroting van voor 1932 op en in 1950 wordt de brouwerij verder uitgebreid. De oude brouwerswoning wordt in 1950 gedeeltelijk afgebroken (vermoedelijk verlaging volume), evenals de vroegere blekerijgebouwen. In 1978 verhuizen een aantal koperen brouwinstallaties (onder meer een hopextractor) van Brugge naar Ichtegem. In 1986 worden de open gistkuipen vervangen door vier cilindro-conische tanks van 150 hl, waardoor er sneller en sterieler gewerkt kan worden, zonder bewaarmiddelen. De brouwerij doet echter geen afbreuk aan de traditionele productiemethodes. Door de stijging en de uitbreiding van de streekbieren, begin jaren 1990, komen er nog cilindro-conische tanks bij. Tot 1999 wordt in de brouwerij ook water en limonade geproduceerd. De stopzetting van deze productie was noodzakelijk om plaats te maken voor uitbreiding van de afvullijn van de bieren.

Tot het einde van de Eerste Wereldoorlog wordt door de familie Strubbe alleen bier met hoge gisting gebrouwen, met name enkelbier en dobbelbier. Later legt de brouwerij zich geleidelijk toe op het brouwen van lage-gistingsbieren, eerst Bock en nadien Pils, een weinig succesvolle omschakeling. Gelukkig was er nog het bruine Hengstenbier, dat met zijn zoetzure, speciale smaak erg geliefd bleef. Het aloude recept van dit Hengstenbier ligt ten grondslag aan het Ichtegems Oud Bruin, dat in 1982 in een verbeterde uitgave op de markt wordt gebracht. In 1983 wordt het nieuwe bier Houten Kop boven de doopvont gehouden. In 1986 verschijnt dan het Oostendse bier Dikke Mathilde ten tonele. Speciaal voor Lokeren brouwt men het natuurbier Dobbelken. Ook de Couckelaerschen Doedel wordt in brouwerij Strubbe gebrouwen. In 2000 worden de aluminiumtanks vervangen door tanks in roestvrij staal, ook de vatenvuller wordt vervangen. Vanaf 2004 wordt het Keytebier gebrouwen naar aanleiding van de herdenking van het 'Beleg van Oostende', en voor Oostkamp het bier Wittoen. In 2005 wordt een nieuwe flessenvuller geplaatst.

Beschrijving

Ten zuiden aan de straatzijde: 19de-eeuws burgerhuis onder laag schilddak. Het volume is vermoedelijk verlaagd in 1950. De cementering met geometrische motieven en imitatiesluitstenen dateert vermoedelijk uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Rechthoekige muuropeningen. Bewaarde beglaasde paneeldeur met grille (twee vleugels), voorts vernieuwd houtwerk. Voortuintje met ijzeren hekken tussen bakstenen pijlers.

19de-eeuws nutsgebouwtje in de tuin (parallel met de kerkomgeving): rode baksteenbouw onder zadeldak (blauwe Vlaamse pannen), schoorsteen.

Het brouwerij-erf situeert zich links of ten westen van de woning, het is aan de straatzijde afgesloten met een bakstenen muur en een hekpijler bij de toegang. Brouwerijgebouw parallel aan de straatzijde: vrij lang roodbakstenen volume onder zadeldak (rode mechanische pannen). Aan de westzijde is de vrij hoge ronde schoorsteen ingewerkt in dit volume.

Midden op het brouwerij-erf, imposant volume uit het midden van de 20ste eeuw: rode baksteenbouw van twee verdiepingen. De linker travee is gevat onder zadeldak. De vier rechter traveeën zijn gevat onder een plat dak, met een verhoging op het dak ter hoogte van de meest linkse travee. Grote rechthoekige muuropeningen onder doorgetrokken lateien, grote, vermoedelijk ijzeren roedeverdeling. Onder meer laadvenster.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Ichtegem, 1884/24, 1899/6, 1910/20, 1936/18, 1941/22, 1946/16, 1950/23, 1952//18, 1953/23, 1958/33.
  • HOSTEN W., Ichtegem, dorp van Fransmans en Flandriens: Deel 1, Aartrijke, 1993, p. 29, 41.
  • Brouwerij Strubbe, geraadpleegd op 28 juli 2010.