Stadswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoningen

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Rij stadswoningen

Beschrijving

Huizenrij met bepleisterde lijstgevels van twee traveeën en twee en een halve bouwlaag met zadeldak (pannen), uit het derde kwart van de 19de eeuw. Nummer 76 voorgevelcementering uit het tweede kwart van de 20ste eeuw; nummer 82, 84 ontpleisterd en aangepast. Imitatiebanden onder puilijst. Nummer 78-86 volgens bouwaanvraag van 1861 en voorzien van bel-etagevensters met afgeronde bovenhoeken; vensters van halve-verdieping met uitgeholde hoeken. Nummer 88-92 rechthoekige vensters.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1861/9515.

Aanvullende informatie

Het homogene karakter van de rij stadswoningen (nummers 76-92) ging verloren door de talrijke wijzigingen (nummers 76, 78, 80, 82, 84 en 88). Alleen de nummers 86 en 90-92, 92A bleven herkenbaar bewaard.

Auteurs: Jacobs, Els