Boerenhuis met schuur

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenhuis met schuur

Beschrijving

Aan de straat gelegen boerenhuis met geïncorporeerd beplankt schuurgedeelte, daterend van 1922. Achterliggende nutsgebouwen. Het geheel is omgeven door een haag.

Een kleinere site is als dusdanig reeds aangeduid op het primitief kadasterplan (circa 1835), de weg is op dat moment nog niet rechtgetrokken. Haaks op de straat, een huis met tuin en boomgaard, samen op een driehoekig perceel, op dat moment in eigendom van Albert Verbrugge, landbouwer uit Moere (Gistel). In 1886 wordt de weg rechtgetrokken en verbreed: het haakse huisje komt iets verder van de nieuwe weg te liggen, het tracé van de oude weg is nog bewaard. Blijkens het kadaster wordt de hoeve in 1922 volledig herbouwd door August Langrou-Stranger (Lagrou-Stragier?), briefdrager/ landbouwer: het oude huis wordt afgebroken, het tracé van de oude weg wordt ingenomen, een totaal nieuwe hoeve op U-vormig grondplan wordt gebouwd, het huis met geïncorporeerde schuur wordt aan de nieuwe weg geplaatst. Een vergroting van het huis - eigenlijk een tweede huis - komt er in 1947, waardoor de hoeve een meer gesloten karakter krijgt.

Aan de straat gelegen boerenhuis met rechts geïncorporeerd schuurgedeelte. Gele verankerde baksteenbouw onder zadeldak (blauwe mechanische pannen). Huisgedeelte met getoogde muuropeningen onder strek (vernieuwd houtwerk), linker zijgevel met rondbogig laadvenster, geflankeerd door dito venstertjes, heiligennisje. Rechts schuurgedeelte in stijl- en regelwerk met beplanking, ook de rechter zijgevel is beplankt, hoge rechthoekige schuurpoort.

Toegang tot de achtergelegen L-vormige nutsgebouwen via gietijzeren hekken, gekasseide strook. Ten noorden van het erf, roodbakstenen stalling onder zadeldak (rode mechanische pannen), getoogde muuropeningen onder strek, in de linker zijgevel rondbogig laadluik. Aansluitend klein huisje van circa 1947, mogelijk laag bakhuisje tegen de linker zijgevel. Ten oosten van het erf, laag en lang nutsgebouw onder zadeldak (rode mechanische pannen).

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Ichtegem, 1886/7, 1923/15, 1947/30.

Auteurs: Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie