Beschrijving

Hoeve, achterin gelegen ten oosten van de Kortemarkstraat. Losse bestanddelen U-vormig opgesteld rondom een begraasd erf. Ten zuiden van het erf is een ouder nutsgebouw vervangen door een recente loods. Ten noorden van het boerenhuis, bewaarde poel.

De hoevesite is als dusdanig reeds aangeduid op het primitief kadasterplan (circa 1835), met als eigenaars Lebailly Sileghem: U-vormige opstelling op een groot erfperceel, ten noorden van het huis situeren zich twee tuinpercelen. Het kadaster noteert in 1959 een vergroting van het huis, door eigenaar Jacques Mathieu de Wijnendaele-Verlinden. Deze uitbreiding van het woonhuis is echter duidelijk een regularisatie van een oudere toestand, zie jaartal 1873 in de rechter zijgevel.

Ten noorden van het erf, boerenhuis met geïncorporeerde stalling, resulterend uit een vergroting van het boerenhuis in 1873 zie jaartal in de rechter zijgevel. Mogelijk oudere kern, zie aanduiding op het primitief kadasterplan van circa 1835. Rode verankerde baksteenbouw boven gecementeerde en gepekte plint, gedeelten in gele baksteen. Zes huistraveeën + drie staltraveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak (rode Vlaamse pannen). Getoogde muuropeningen onder strek, in de halve verdieping kleine venstertjes, telkens één travee blind en één met venstertje, tevens één laadluik boven de staldeur. Onderdorpels in grijs gesmoorde baksteen. Bewaard witbeschilderd houtwerk met kruisindeling en grote roedeverdeling, wit en groen beschilderde luiken. Bewaard houtwerk van de venstertjes van de halve verdieping. Armpomp tegen de gevel.

In de achtergevel links twee opkamertraveeën, gewijzigde rechthoekige muuropeningen onder betonnen lateien. Bewaard getoogd keldervenster met diefijzers. Armpomp ingewerkt in bakstenen pijler. In het stalgedeelte, bewaarde getoogde staldeuren en -venstertjes onder strek, bewaarde rondbogige voederluiken voor varkens.

Rechter zijgevel met jaartal uitgewerkt in vooruitspringende baksteen, naar verluidt "1873", enkel de "7" is nog zichtbaar zie begroening van de gevel. Links aanbouw van lage roodbakstenen stalling onder zadeldak (rode Vlaamse pannen), geknikte dakoverstek. Gebruik van gele baksteen voor hoekketting en de omlijsting van het laadluik in de linker zijgevel. Restant van aalpomp. Ten westen van het erf, dwarsschuur met geïncorporeerd wagenhuis. Rode verankerde baksteenbouw onder zadeldak (rode Vlaamse pannen). De lange erfgevel is opgetrokken uit stijl- en regelwerk met een houten beplanking, boven hoge bakstenen voeting. Het wagenhuis en mogelijk ook de schuurpoort zijn dichtgemetseld. Aanbouwen en afdak onder lessenaarsdak.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ichtegem, 1959/ 31.

Auteurs: Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie