Achterin gelegen hoeve. Vrijstaande bestanddelen onder zadeldaken. Begraasd erf.

De site is als dusdanig reeds aangeduid op het primitief kadasterplan (circa 1835), met als eigenaar Petrus Aernoudt, landbouwer uit Ichtegem: huis en nutsgebouw met L-vormige opstelling, gelegen in een groot boomgaardperceel. In 1862 wordt het huis totaal herbouwd (op dezelfde plaats). In 1884 wordt op enige afstand van de andere gebouwen een bakhuis gebouwd. In 1912 en 1932 worden nieuwe landgebouwen gebouwd.

Ten noorden van het erf, geelbakstenen boerenhuis in kern van circa 1862, gevat onder pannen zadeldak. De linker travee (met bakoven) was oorspronkelijk gevat onder lessenaarsdak, en werd later opgetrokken onder zadeldak. Rechthoekige muuropeningen onder strek, deels bewaard houtwerk en luiken. In de linker zijgevel, Marianisje in een geriemde omlijsting met kruisbekroning.

Ten zuiden van het erf, stalling uit de tweede helft van de 19de eeuw of het eerste kwart van de 20ste eeuw. Gele baksteenbouw onder zadeldak (rode Vlaamse pannen). Getoogde staldeuren en -vensters onder strek.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ichtegem, 1862/5, 1884/20, 1912/8, 1941/19.

Auteurs: Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie