erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
210312
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/210312

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Hoeve met oude kern, de schuur is als dusdanig reeds aangeduid op het primitief kadasterplan (circa 1835). In de schuur restant van houtbouw, oorspronkelijk met houten beplanking. Grotendeels verhard erf.

De site is als dusdanig aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (circa 1841), in eigendom van de kinderen Antonius Demaeght, landbouwer uit Ichtegem: een groot erf- en boomgaardperceel met daarop een schuur en een boerenhuis, ten zuiden van het erf een grote "hof". In 1871 afbraak van het oude huis en het achterliggende landgebouw, bouw van een nieuw huis, afbraak en heropbouw van het bakhuis. In 1941, kleinere aanbouwen aan landgebouw en woonhuis. In de tweede helft van de 20ste eeuw wordt een nieuw huis gebouwd parallel aan de straat.

Ten noordoosten van het erf, boerenhuis van circa 1871. Witgeschilderde baksteenbouw boven gepekte plint, onder zadeldak (blauwe en rode Vlaamse pannen). Gewijzigde rechthoekige muuropeningen. In de achtergevel, opkamertjes. Tegen de zijgevel, pomp op bakstenen voet.

Ten zuidwesten van het erf, stalling, als volume reeds aangeduid op het primitief plan (circa 1835). Aan de erfzijde is de constructie uitgelengd met aanbouwen onder lessenaarsdak (naar verluidt in de jaren 1960), schuurpoort onder hogere dakoverstek (schuurfunctie wellicht niet oorspronkelijk). De oorspronkelijke schuur is gedeeltelijk opgetrokken in rode baksteen en gedeeltelijk in houtbouw, en gevat onder een zadeldak met aan de westzijde (de rechter zijgevel gezien vanaf het erf) een dakschild (blauwe en rode Vlaamse pannen). De oorspronkelijke lange erfgevel bleef bewaard achter de aanbouwen onder lessenaarsdak: houtbouw met witbeschilderde beplanking. Roodbakstenen linker zijgevel met rechthoekige staldeuren onder latei, in de geveltop laadvenster onder strek en 'duivengaten'. In de rechter zijgevel is de oorspronkelijke houtbouwconstructie bewaard met stijlen en schoren (recent ingevuld met baksteen). Het muurgedeelte onder de overstek op dwarse houtbalkjes, van het dakschild, is beslagen met golfplaten (mogelijk ter vervanging van strobeschieting). In de stallingen zoldering met zogenaamde 'diltepersen'.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Ichtegem, 1871/11, 1941/31.

Bron: GILTÉ S. & VANNESTE P. met medewerking van BAERT S., BOONE B. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ichtegem, Deelgemeenten Bekegem en Eernegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL48, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/210312 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.