Boerenarbeiderswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenarbeiderswoning

Beschrijving

Boerenarbeiderswoning met dubbelhuisopstand van vier traveeën en met geïntegreerde stalvleugel van twee traveeën. Laag volume onder pannen zadeldak.

Het huidige uitzicht is fasegewijs tot stand gekomen. Volgens het kadaster is de site reeds bebouwd in 1843. In 1927 wordt een bestaand volume uitgebreid met een nieuw volume, vermoedelijk het huidige woonhuis.

Verankerde oranjebruine bakstenen lijstgevel. Gecementeerde en beschilderde plint. De gevel wordt afgelijnd door een roodbakstenen sierlijst en een tandlijst met overhoeks geplaatste stenen. De gevel is opengewerkt met segmentboogvensters onder strek.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ichtegem, 1850/28, 1927/I/7.

Auteurs: Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie