Melkerij

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Melkerij

Beschrijving

Site van de voormalige melkerij, samenhangend met de bebouwing aan de Engelstraat nummer 76. In 1979 staakt de melkerij haar activiteiten. Sinds 1996 gedeeltelijk ingericht als jeugdhuis zogenaamd "DE MELKERIJ" zie opschrift.

Vanaf 1933 ontwikkelt de melkerij zich op de hoek van de Engelstraat met de Keibergstraat. Blijkens het kadaster worden in 1954 twee nieuwe gebouwen gebouwd aan de Keibergstraat. In 1956 wordt de stoommelkerij gedeeltelijk herbouwd. In 1957 en 1958 volgen nog enkele uitbreidingen langs de Keibergstraat.

Oranjebakstenen gebouwen met kelderverdieping + één à twee bouwlagen onder plat dak of dakconstructie met laag zadeldak. Gedeeltelijk opgetrokken in betonskeletbouw. Grote rechthoekige vensters, bewaarde ijzeren ramen met grote roedeverdeling. Poortdoorrit naar achterliggend gekasseid erf, voorzien van blauwhardstenen hoekstenen (schampstenen). Dubbele schuifpoort.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ichtegem, 1880/11, 1903/18, 1933/24, 1937/21, 1941/103, 1954/20, 1956/25, 1957/72, 1958/118.

Auteurs: Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie