Vrije Knechtenschool

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Vrije Knechtenschool

Beschrijving

Voormalige "Vrije Knechtenschool", later omgebouwd tot melkerij. Ingeplant op een perceel doorlopend tot aan de Keibergstraat (zie Engelstraat nr. 76b).

Het geheel is fasegewijs tot stand gekomen. Op een nog onbebouwd perceel wordt circa 1880 door Paul-Ghislain de Crombrugghe-de Looringhe uit Ichtegem een school en een woning gebouwd. Dit kadert in de schoolstrijd van 1879-1884. Circa 1900 wordt het hoofdvolume uitgebreid met een bijgebouwtje in de tuin. Van 1919 tot 1930 doet het gebouw dienst als filiaal van de gemeenteschool. Van circa 1930 tot 1979 is in de voormalige school de "melkerij Sint-Godelieve" gevestigd.

Volgens het kadaster bouwt de maatschappij "Sanitary Milk Compagny" (Gistel) in 1933 een stoommelkerij ten zuiden van het aan de straat gelegen hoofdvolume. Er wordt ook een magazijn ten zuiden ervan gebouwd. In 1937 wordt het voormalig schoolgebouw uitgebreid aan de Keibergstraat. In 1941 wordt door de maatschappij Sanitary Milk Company uit Gistel het woonhuis vergroot. In 1954 worden twee nieuwe gebouwen gebouwd aan de Keibergstraat. In 1956 wordt de stoommelkerij gedeeltelijk herbouwd. In 1957 en 1958 volgen nog enkele uitbreidingen langs de Keibergstraat. In 1979 staakt de melkerij haar activiteiten.

Diephuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak, deel uitmakend van de voormalige melkerij, met gebouwen in de achterliggende Keibergstraat (zie Engelstraat nummer 76 B).

Oranjerode bakstenen puntgevel, horizontaal belijnd door de onderling verbonden onderdorpels, opengewerkt met segmentboogvormige muuropeningen met bakstenen strek. De top is voorzien van een rondboogvenster. Nieuw schrijnwerk en verlaagde benedenvensters als gevolg van nieuwe functie.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ichtegem, 1880/11, 1903/18, 1933/24, 1937/21, 1941/103, 1954/20, 1956/25, 1957/72, 1958/118.

Auteurs: Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie