Hoeve Hof d'Hoge Schure

Beschrijving

Achterin gelegen hoeve zogenaamd "HOF D'HOGE SCHURE" zie houten naambord. Hoeve bestaande uit losse lage bestanddelen gegroepeerd rondom een deels bekiezeld en begraasd erf. Toegankelijk langs een bekiezelde toegangsdreef lopend langs een aan de straat gelegen boomgaard.

De losse bestanddelen zijn fasegewijs tot stand gekomen. Weergave op het primitief kadasterplan (circa 1835) van een woonhuis en twee landgebouwen gelegen binnen een boomgaard. Volgens het kadaster wordt in 1948 het woonhuis uitgebreid en worden twee nieuwe gebouwen op het erf ingeplant.

Ten westen van het erf, boerenhuis met dubbelhuisopstand van vijf traveeën onder pannen zadeldak. Oranjerood bakstenen volume opengewerkt met rechthoekige aangepaste muuropeningen onder een betonnen latei.

Imposante, ten noorden van het erf gelegen schuur, volume van één bouwlaag onder pannen zadeldak gevat tussen twee bakstenen puntgevels. De voor- en achtergevel zijn voorzien van een beplanking. Oorspronkelijk voorzien van een dubbel wagenhuis.

Stal, ten westen van het erf gelegen, volume van oranjerode baksteen onder pannen zadeldak. De gevels zijn opengewerkt met rechthoekige muuropeningen onder een betonnen latei.

• KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Ichtegem, 1948/30.

Auteurs: Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie