Boerenwoning

Beschrijving

Voormalige hoeve bestaande uit losse bestanddelen ingeplant op een hoekperceel bij de Kortemarkstraat. De gebouwen zijn gegroepeerd rondom een erf deels voorzien van kasseien. Op de kaart van Ferraris (1770-1778) wordt een nog onbebouwd hoekperceel weergegeven. In de Atlas der Buurtwegen (circa 1841) met grosso modo de huidige gebouwenconfiguratie weergegeven. Volgens het kadaster zijn de huidige gebouwen fasegewijs tot stand gekomen. Op het primitief kadasterplan van circa 1835 weergave van een woonhuis binnen een boomgaard en bijhorende tuin. Het woonhuis is aan de straat gelegen. Ten oosten van het erf gelegen schuur. Aan de straat was een klein volume gelegen. Het kleine volume, aan de straat te situeren, wordt in 1860 afgebroken. In 1886 wordt de huidige Kortemarkstraat aangelegd, waardoor de schuur langs deze straat kwam te liggen. In 1919 wordt door Aloïs Stubbe-Vercruysse, landbouwer uit Ichtegem, het woonhuis vergroot en wordt het grondplan aangepast. De schuur wordt uitgebreid en er worden twee volumes op het erf bijgebouwd, onder meer een vlasschuur. In 1929 wordt een zwingelarij gebouwd.

Woonhuis, aan de straat gelegen, in de rechter zijpuntgevel gedateerd door middel van rode baksteen "1819". Behouden oude kern, zie twee linker opkamertraveeën en deur gevat in een omlijsting van blauwe gesinterde baksteen (beschilderd). Hoofdvolume van drie traveeën + twee opkamertraveeën onder doorlopend pannen zadeldak (Vlaamse pannen). Verankerde witbeschilderde bakstenen gevel boven een grijze plint. Opengewerkt met rechthoekige muuropeningen, behouden opkamervensters met behouden schrijnwerk en oorspronkelijk voorzien van luiken zie luikduimen. Links en rechts van de voordeur aangepaste vensteropeningen.

Schuur, loodrecht op de Kortemarkstraat ingeplant, vermoedelijk daterend uit het eerste kwart van de 19de eeuw en volgens het kadaster uitgebreid in 1919. Rode baksteenbouw onder pannen zadeldak.

Voormalige vlasschuur, ten oosten van het erf gelegen, volume van 1919 volgens het kadaster.

Voormalige zwingelarij, ten oosten van het erf gelegen volume, volgens het kadaster gebouwd in 1929.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Ichtegem, 1860/16, 1886/7, 1919/20, 1929/24.

Auteurs: Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie

Aanvullende informatie

Enkel het woonhuis bleef behouden. Het schrijnwerk van de boerenwoning is wel aangepast. De schuur, vlasschuur en zwingelarij zijn afgaande op (lucht)foto's afgebroken tussen 2010 en 2012.

• Geoportaal Onroerend Erfgoed, Orthofoto's 2009 en 2012, Diksmuidebaan 221, Ichtegem [online], https://geo.onroerenderfgoed.be (geraadpleegd op 28 oktober 2021).
  • Informatie verkregen van IOED Polderrand (8 april 2021).