Beschrijving

Achterin gelegen hoeve, toegankelijk via de met beuken afgezoomde Beukendreef. Losse bestanddelen met L-vormige opstelling gelegen binnen een omhaagd perceel (meidoornhaag). Tevens recente loodsen. Deels bekiezeld en deels begraasd erf, stoepen van bakstenen op hun kant. Gelegen langs de Vossebeek.

De site staat nog niet weergegeven in de Atlas der Buurtwegen (circa 1841). Volgens het kadaster wordt in 1842 een landgebouw en een huis gebouwd met L-vormige opstelling. In 1905 wordt de oude hoeve afgebroken en wordt een nieuwe hoeve gebouwd, dichter bij de bocht van de beek en bij de weg.

Ten zuiden van het erf, laag boerenhuis, dubbelhuisopstand van vier traveeën onder zadeldak (rode mechanische pannen). Links en rechts lagere aanbouw onder een lessenaarsdak. Donkerrode verankerde bakstenen gevel opengewerkt met rechthoekige muuropeningen (vernieuwd houtwerk). Zijpuntgevel opengewerkt met rondboogvenster onder een bakstenen druiplijst, bewaard houtwerk met waaiervormige roedeverdeling in het bovenlicht. Erfgevel met opkamervenster. In de zijgevels van de aanbouwen, rechthoekige deurtjes onder betonnen lateien, oculus.

Ten westen van het erf, dwarsschuur met geïncorporeerde stalling en wagenhuisje. Roodbakstenen volume onder zadeldak (rode mechanische pannen) met brede geknikte dakoverstek. De gevels zijn opengewerkt met licht getoogde muuropeningen onder strek: staldeuren en -venstertjes, schuurpoort met klinket en wagenhuispoortje. Bewaard houtwerk.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ichtegem, 1850/2, 1866/1, 1869/1, 1871/1, 1905/1.

Auteurs: Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie