erfgoedobject

Boerenwoning

bouwkundig element
ID
210137
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/210137
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenwoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Boerenhuis op de locatie van de (voormalige) herberg zogenaamd de "Gouden Kroon" en de bijhorende "Kronemolen". De herberg ontstaat kort na de aanleg van de Torhoutse Steenweg (1751-1754) en wordt voor het eerst vermeld in 1764. Op een figuratieve kaart van 1773 aangeduid als "herberghe De Kroone". De molen komt er waarschijnlijk circa 1796, de houten molen met open voet wordt afgebroken in 1929-1930 en de molenberg afgegraven.

Laag woonhuis langs de straat gelegen in oranje, verankerde baksteen onder zadeldak (Vlaamse pannen), eventueel in kern opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, zie de linkerzijgevel met vlechtingen. Witbeschilderde voorgevel boven een grijze plint. Rechthoekige muuropeningen met bewaard schrijnwerk, beluikte vensters met kleine roedeverdeling. Vernieuwde aanbouw rechts.

  • KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207: Mutatieschetsen, Zedelgem, 1931/18.
  • RIJKSARCHIEF BRUGGE, Kaarten en plannen van de Collectie Karel Mestdagh, nr. 2057: Figuratieve kaart van een hoeve, bos en land, 1773.
  • CAPPON G., De Kronemolen. Herberg en molen, in Zilleghem. Handelingen van de Kring voor heemkunde en geschiedenis Pastoor Ronse. Handelingen van de Kring voor heemkunde en geschiedenis Pastoor Ronse, jg. 2, nr. 3, 1981, p. 66-73.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Zedelgem met deelgemeenten Aartrijke, Loppem en Veldegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL47, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Herberg De Gouden Kroon en de Kronemolen zouden zich niet op dit adres hebben bevonden, maar even verder, ter hoogte van Torhoutsesteenweg 416 (volledig verbouwd). Mededeling per mail door Wilfried Allemeersch, 21/04/12.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Boerenwoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/210137 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.