Hoeve 't Wilgenhof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve 't Wilgenhof

Beschrijving

Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen zogenaamd "'T WILGENHOF" zie houten opschrift horend bij het nieuwe woonhuis nummer 108. Volgens zegsman was dit het geboortehuis van Léon Claeys (1879-1966), (zie L. Claeysstraat, Ruddervoordsestraat, Sint-Elooistraat). Staat op de Ferrariskaart (1770-1778) afgebeeld binnen een omhaagd perceel met twee parallelle volumes. Gelijkaardige situatie op het primitief kadasterplan (circa 1830), met het woonhuis ten westen van het erf en gelegen op de wijk Veldhoek. De pachthoeve is dan eigendom van de Brusselse grootgrondbezitter Adolph Goupy. Het kadaster registreert in 1858 de bouw van een bakhuis ten noordoosten van het erf. Eigenaar is nu baron Bruno Josephus Kervijn-Delettenhove, historicus en politicus voor de katholieke partij. Boerenhuis en bakoven worden circa 1881 vergroot. Vóór 1932 volgt nog een uitbreiding van het woonhuis en het toevoegen van een nieuw landgebouw ten oosten van het erf.

Begraasd erf toegankelijk via smeedijzeren hekken gevat in betonnen pijlers. Boerenhuis in witte, verankerde baksteen boven een gepekte plint en onder zadeldak (Vlaamse pannen), dakoverstek rustend op houten consoles. Zie interieur in kern opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw met aan de westzijde een lage uitbreiding van circa 1884. Rechthoekige muuropeningen onder strekken of houten lateien. In de westgevel keldervenster met diefijzers. Stoep met bakstenen klinkers aan erfzijde en cementtegels aan achterzijde. Gevelsteentje met onleesbaar opschrift in de top van de zuidelijke eindgevel.

Interieur met bewaarde balklagen en dubbele schouw met geprofileerde, houten schouwbalk, deuren met bewaard hang- en sluitwerk.

Tussen het huis en de stalling ten westen ervan loopt een karrenspoor naar de achterliggende weilanden.

• KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207: Mutatieschetsen, Zedelgem, 1863/118, 1884/121, 1943/31.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien