erfgoedobject

Onderwijzerswoning

bouwkundig element
ID
210092
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/210092

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Onderwijzerswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voormalige onderwijzerswoning, volgens kadastergegevens van circa 1905. Oorspronkelijk met voortuin, van de straat afgescheiden door hekken zie een oude foto. Gebouwd door onderwijzer Jules Janssens, tevens koster, die in 1891 als eerste hoofdonderwijzer van Veldegem wordt aangesteld. Nadat hij zich mee had ingezet voor de zelfstandigheid van Veldegem wordt hij in 1920 gemeentesecretaris en tussen 1926 en 1932 burgemeester.

Het huis dient later als onderpastorie zie een herdenkingsplaat links van de deur met opschrift "HIER WOONDE / EN WERKTE / E.H.G. BOONET / VAN 1952 TOT 1973". Halfvrijstaand dubbelhuis in bruine, verankerde baksteen boven een gecementeerde plint en onder zadeldak (mechanische pannen). Gewijzigde, rechthoekige muuropeningen op de begane grond, getoogde vensters (T-ramen) op de verdieping, geblokte ontlastingsbogen. Achtergevel met getoogde muuropeningen onder strekken en gevelnisje op de verdieping.

  • KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207: Mutatieschetsen, Zedelgem, 1905/43.
  • BONDUEL L., Het Zedelgem, Veldegem, Loppem en Aartrijke van toen. Een verzameling foto's en prentbriefkaarten aangevuld met beknopte historische gegevens, Brugge, 1983, p. 53-54.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Zedelgem met deelgemeenten Aartrijke, Loppem en Veldegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL47, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Onderwijzerswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/210092 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.