Gemeentelijke basisschool De Stapsteen

Beschrijving

Gemeentelijke basisschool "De Stapsteen". In 1868 wordt op een perceel ten oosten van de pas opgerichte kerk (1863-1865) een school en onderwijzerswoning gebouwd. Schenker van de bouwgrond is net zoals voor de bouw van de kerk de familie Muscar-de Mersseman. Provinciaal architect Pierre Buyck (Brugge) ontwerpt de plannen. Circa 1925 wordt tegen de muur van de school een gedenkteken aangebracht voor de gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog. Later uitgebreid met de gesneuvelden uit de Tweede Wereldoorlog. Het kadaster registreert in 1933 een uitbreiding met achteraan een nieuw gebouw, deze wordt circa 1938 vergroot. In de jaren 1970 wordt de school fasegewijs vervangen door twee nieuwe vleugels, eerst circa 1971 de dwarsvleugel en circa 1976 de straatvleugel. Tussen 1996 en 1998 wordt de school verbouwd en aangepast en de dwarsvleugel vervangen (zie huidig).

Bakstenen gebouwen gegroepeerd rond de speelplaats. Achteraan de speelplaats een laag gebouw onder zadeldak (Vlaamse pannen) uit de jaren 1930. Traveeën met gevelhoge vensters afgescheiden door muurdammen. Straatgevel van circa 1976 onder plat dak met doorlopende vensterzone geflankeerd door massieve hoekblokken. Recente dwarsvleugel van twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), grote vensterpartijen per travee afgescheiden door ijzeren I-balken.

• KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207: Mutatieschetsen, Zedelgem, 1868/14, 1933/27, 1938/26, 1971/39, 1976/51.
  • CAPPON G., Gedenktekens voor de gesneuvelden WO I in Groot Zedelgem, in Zilleghem. Handelingen van de Kring voor heemkunde en geschiedenis Pastoor Ronse, jg. 17, nr. 1, 1996, p. 3-17.
  • DENYS B., Parochie Veldegem: sterke rank aan de Zedelgemse wijnstok, in Zedelgem 900 jaar, Zedelgem, Heemkundige Kring "Pastoor Ronse", 1989, p. 44-45.
  • DENYS B., De schoolstrijd te Veldegem, in Zilleghem. Handelingen van de Kring voor heemkunde en geschiedenis Pastoor Ronse, jg. 16, nr. 1, 1995, p. 10-11.
  • JACOBS M., Zij, die vielen als helden… Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, Deel 2, Brugge, 1996, p. 398.
  • SCHAEVERBEKE M., DUFLOUR R., Onderwijs, in LEROY P.J. (ed.), Vier maal een is vijf. Terugblik op 25 jaar fusiegemeente Zedelgem, Zedelgem, 2003, p. 66.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien