Hovenierswoning Tuinhuys

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hovenierswoning

Beschrijving

Hovenierswoning horend bij kasteel "Hoogveld" zogenaamd "TUINHUYS" zie beschilderd opschrift met roodbakstenen omlijsting, volgens gevelankers gedateerd "1927". Gelegen in een tuin aan de oostdreef leidend naar het kasteel. Opgenomen door de gemeente Zedelgem op de lijst van het erfgoed op haar grondgebied.

Verankerde, witbeschilderde baksteenbouw boven een gepekte plint en onder hoog zadeldak (rode en blauwe Vlaamse pannen). Regionalistische stijl gekenmerkt door tuitgevels met schouderstukken, overhoekse steunberen. Driezijdige erker en rechthoekige vensters met roodbakstenen vensterbanken en onder houten lateien, enkele met luiken, deur in rondboogportiek met roodbakstenen omlijsting. Bewaard schrijnwerk beschilderd in groen en wit, vensters met kleine roedeverdeling. Schouwkanaal aan de noordoostgevel opengewerkt met rondboognis waarin een klokje. Laag bijgebouwtje ten zuidwesten van het huis onder zadeldak in dezelfde stijl als de woning.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien