Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

Beschrijving

In de volksmond "Hollevoordekapel". Opgenomen door de gemeente Zedelgem op de lijst van het erfgoed op haar grondgebied.

De kapel dateert van vóór 1889 en is gebouwd in opdracht van juffrouw Virginie Roelens als inlossing van een belofte na een genezing. Witbeschilderde baksteenbouw boven een gepekte plint onder zadeldak (mechanische pannen), waaronder een klimmende getrapte lijst. Bekronend ijzeren kruis. Dubbele houten deur onder rondboogveld met bakstenen omlijsting. Zijgevels met aflijnende tandlijst en rondboogvenster onder zwartbeschilderde druiplijst. Vlakke achtergevel met rondbogige gevelnis met zwart geverniste, bakstenen omlijsting.

Interieur onder witbepleisterd tongewelf, altaar met gepolychromeerde beelden van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes en Bernadette achter traliewerk. Rechts van de kapel een plantsoen achter ligusterhaag en met rode beuk.

• DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Gemeente Veldegem, s.l., s.d., nr. 4.
  • DEGRANDE V., Inventarisatieproject straat- en veldkapellen Groot-Zedelgem. Deel II: Kapellen in Veldegem, in Zilleghem. Handelingen van de Kring voor heemkunde en geschiedenis Pastoor Ronse, jg. 23, nr. 2, 2002, p. 69.
  • FONTEYNE N.E., Schets ener geschiedenis der gemeente Veldegem, in Zilleghem Handelingen van de Kring voor heemkunde en geschiedenis Pastoor Ronse, jg. 10, nr. 1, 1989, p. 36.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien