erfgoedobject

Oud Gemeentehuis van Mechelen-aan-de-Maas en gemeenteschool

bouwkundig element
ID
210037
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/210037

Juridische gevolgen

Beschrijving

Alleenstaand gebouw, samen met de voormalige gemeenteschool en de feestzaal gelegen in een tuin, van de straat afgesloten door een lage muur met hek.

Het gemeentehuis is een alleenstaand breedhuis van het dubbelhuistype, achteruit gelegen ten opzichte van de Dokter Haubenlaan, uit eind 19de eeuw. Drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Bakstenen gebouw op een verhoogde begane grond; bakstenen plint met hardstenen afwerking. De verschillende gevels zijn geritmeerd door baksteenlisenen, afgewerkt met hardsteen, en baksteenfriezen. Getoogde vensters met hardstenen lekdrempels en druiplijsten. Getoogde deur in een hardstenen omlijsting met gelijkaardige druiplijst.

Achter het gemeentehuis, aan de Deken Bernardstraat, liggen tegenover elkaar de voormalige gemeenteschool en feestzaal. Twee identieke langgestrekte gebouwen van vier + vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldaken. De afwerking is gelijkaardig aan die van het gemeentehuis.


Bron: SCHLUSMANS F. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Bilzen - Maasmechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Oud Gemeentehuis van Mechelen-aan-de-Maas en gemeenteschool [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/210037 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.