erfgoedobject

Modernistische woning

bouwkundig element
ID
209983
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209983

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Modernistische woning
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Beeldbepalende en halfvrijstaande, modernistische woning in 1935 ontworpen door schrijnwerker Gustave Pierardt in opdracht van zijn schoonbroer, de Loppemse schoolmeester Edmond De Knock. Oorspronkelijk met voortuin, die in 1978 verdwijnt door een grenswijziging van de openbare weg waardoor de woning nu prominent, pal aan een aftakking van de Steenbrugsestraat staat. Opgenomen door de gemeente Zedelgem op de lijst van het erfgoed op haar grondgebied.

Baksteenbouw onder platte daken, kubistische vormgeving door de naast en achter elkaar geplaatste volumes met verschillende hoogtes. De hoeken aan straatzijde en van het achteruitliggend volume worden geaccentueerd door een getrapte afwerking. Gebruik van blauwe hardsteen voor de dekplaten op de dakranden en aflijnende verticale stroken op de hoeken. Parement met verzorgd metselwerk (klezoorverband) in bruine baksteen met opvallend voegwerk en enkele verticaal geplaatste stroken. De straatgevel op de begane grond is gemarkeerd door een erker boven een blauwhardstenen plint. De balustrade voor het terras erboven is verwijderd. Rechthoekige muuropeningen onder strekken. Vernieuwd schrijnwerk naar oorspronkelijk model. Interieur met licht gewijzigde indeling en bewaarde deuren met art-deco-inslag.

  • DEPOURCQ A., Kubistisch huis, door Gustave Pierardt, in DEPOURCQ A., TACK S., Merkwaardige bouwstenen. Vernieuwende architectuur in Zedelgem, Zedelgem, 2007, p. 38-40.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Zedelgem met deelgemeenten Aartrijke, Loppem en Veldegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL47, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Modernistische woning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209983 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.