erfgoedobject

Huis De Kapelle

bouwkundig element
ID
209977
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209977
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed De Kapelle
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Achterin gelegen vrijstaand volume, zogenaamd "DE KAPELLE" zie metalen opschrift. Eventueel vroeger een kapel, thans in gebruik als woonhuis. Opgenomen door de gemeente Zedelgem op de lijst van het erfgoed op haar grondgebied.

Volgens de literatuur opgetrokken in "17" "16" (zie ook gevelankers), mogelijk als kapel bij de nabijgelegen hoeve tegenwoordig gekend als "Augustijnenhof" (nummer 32). De eigenaar van de hoeve is in het begin van de 18de eeuw lekenbroeder in het Brugse augustijnenklooster. Mogelijk laat hij dit gebouw als bidplaats oprichten bij zijn hoeve. Na zijn dood in 1742 komt de hoeve in handen van het klooster. Bebouwing afgebeeld op de Ferrariskaart (1770-1778) en op een kadastrale kaart (circa 1800) uit de Napoleontische periode (nummer 405). Uit deze laatste blijkt het gebouwtje niet in gebruik als woonhuis. De hoeve wordt tijdens de Franse periode aangeslagen en openbaar verkocht. Verankerde, oranje baksteenbouw onder half schilddak (Vlaamse pannen), gedeeltelijk vernieuwd. Rechthoekige muuropeningen onder strekken. Sporen van oudere openingen, onder andere van twee hoger geplaatst vensters met geblokte bakstenen omlijsting aan westzijde.

Aan oostzijde een loden plaatje van brandverzekering "DE SCHELDE" zie opschrift (eind 18de-begin 19de eeuw).

  • RIJKSARCHIEF BRUGGE, Kaarten en plannen van de collectie van Karel Mestdagh, nr. 836b: Plan parcellaire de la commune (sectie A), circa 1800.
  • VERVENNE A., Oude hoeven, herbergen en molens en hun bewoners te Loppem, Loppem, 1976, p. 72-75.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Zedelgem met deelgemeenten Aartrijke, Loppem en Veldegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL47, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Huis De Kapelle [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209977 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.