Hoeve Westhove

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Westhove

Beschrijving

Historische hoeve zogenaamd "WESTHOVE" zie houten uithangbord, gelegen aan een bocht van de Oude Ieperweg. Losse bestanddelen rond een bekiezeld erf met metalen toegangshekken. Ten oosten een restant van een oude boomgaard. Opgenomen door de gemeente Zedelgem op de lijst van het erfgoed op haar grondgebied.

Bebouwing op deze site staat afgebeeld op de Grote Kaart van het Brugse Vrije door Pieter Pourbus (1571) gekopieerd door Pieter Claeissens (1601). De hoeve gaat in ieder geval terug tot de 17de eeuw. In 1644 wordt naar aanleiding van een erfenis een volledige beschrijving van de hoeve gegeven Het boerenhuis heeft een kelder met opkamer, een keuken met ten westen ervan een kamertje en een zolder. Verder omvat het erf een schuur, een koestal, een paardenstal, een varkenshok, een wagenkot. In 1656 wordt de hoevenaam vermeld als "westhove". Op de Ferrariskaart (1770-1778) afgebeeld als woonhuis met twee bijgebouwen in een omhaagd, beboomd perceel. Een dreef verbindt de hoeve in rechte lijn met de herberg *"Heidelberg". Op het primitief kadasterplan (circa 1830) en op de Atlas der Buurtwegen (1845) zijn de gebouwen in dezelfde configuratie weergegeven. Het dwarse landgebouw zoals te zien op de Ferrariskaart is vervangen door twee parallelle landgebouwen. Ten oosten van het woonhuis bevindt zich een bakhuisje. Het erf wordt in het oosten begrensd door een poel, mogelijk een restant van een omwalling. In 1895 wordt de huidige koestal, links van de woning gebouwd en wordt een zomerkeuken opgetrokken.

Woonhuis ten noorden van het erf in witbeschilderde baksteen boven een gepekte plint onder vernieuwd zadeldak (Vlaamse pannen) en met rechts twee opkamertraveeën. Licht getoogde, beluikte vensters met grote roedeverdeling naar oud model. Deur en twee linkervensters aangepast.

Monumentale beplankte dwarsschuur ten zuiden van het erf onder zadeldak (mechanische pannen), recente poorten en staldeuren

• VERVENNE A., Oude hoeven, herbergen en molens en hun bewoners te Loppem, Loppem, 1976, p. 57-60.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien