Sint-Maartenskapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Maartenskapel

Beschrijving

Op de hoek met de Ieperweg, zogenaamd "Sint-Maartenskapel". Opgenomen door de gemeente Zedelgem op de lijst van het erfgoed op haar grondgebied.

Opgetrokken in 1846 als processiekapel voor de processie met het Heilig Sacrament die in de 19de eeuw langs de Ieperweg verloopt. In 1846 vraagt pastoor Gossaert aan de Burgerlijke Commissie voor Openbare Onderstand te Brugge om op hun grond "te moogen een gotiek kapelleke stellen in steen". Als gevolg van een belofte, gedaan tijdens de ziekte van zijn dochter, laat Albert van Caloen de kapel in 1895 herstellen en van een nieuw dak voorzien. In de zijgevel verwijst een arduinen plaat met chronogram naar deze gebeurtenis: "DEUS GENITORIBUS SERVAVIT ANNAM VAN CALOEN QUAPROPTER CAPELLA FUIT PIE RESTAURATA". Hersteld in 1979. Bruine baksteenbouw boven een gecementeerde plint en onder hoog, overkragend zadeldak (leien), aan de voorkant steunend op houten consoles en bekroond door een smeedijzeren kruis.

Dubbele houten en gedeeltelijk betraliede toegangsdeur.

Interieur met gemetseld altaar achter metalen hek, beeld van Sint-Maarten.

• DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Gemeente Loppem, s.l., s.d., nr. 2.
  • DEGRANDE V., Inventarisatieproject straat- en veldkapellen Groot-Zedelgem. Deel II: kapellen in Loppem, in Zilleghem. Handelingen van de Kring voor heemkunde en geschiedenis Pastoor Ronse, jg. 23, nr. 3, 2002, p. 109.
  • VERVENNE A., De parochie Sint-Martinus te Loppem en haar pastoors van 1300 tot heden, Loppem, 1980, p. 93-94, p. 114.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien